Jordbruk og gårdsdrift
Drangedal bygdetun har en forholdsvis stor samling av ulike typer verktøy og utstyr benyttet til drift på gården, fra både før og etter mekaniseringen av jordbruket.
I bygdetunets samlinger finnes en mengde ulike gjenstander fra ulike tider og bruksområder. Alle har vært produsert i eller vært i bruk i Drangedal. Her finner du en oversikt over ulike kategorier våre gjenstander kan organiseres innenfor. De fleste gjenstander er utstilt i et riktig miljø, med de bygninger som finnes på bygdetunet. Noen gjenstander finner du også i våre utstillinger i vårt utstillingsbygg “Nystue”.
Fra våren 2022 er Drangedal bygdetun med i Soga – nettverk for frivilligstyrte museum.
Gjennom dette nettverket har Drangedal bygdetun kommet i gang med digital registrering. Vi bruker registreringsverktøyet og samlingsdatabasen Primus
Det meste av bygdetunets store gjenstandssamling er tidligere registrert manuelt, og det er et langsiktig prosjekt å digitalisere hele samlingen.
Etter hvert som gjenstander blir registrert blir de tilgjengelige i den åpne publikumsløsningen Digitalt Museum. Du kan følge med etter hvert som Drangedal bygdetuns gjenstander blir publisert her på Digitalt Museum
Drangedal bygdetun har en forholdsvis stor samling av ulike typer verktøy og utstyr benyttet til drift på gården, fra både før og etter mekaniseringen av jordbruket.
Bygdetunet har bl.a. en boksamling som har tilhørt Lone krets i Tørdal. Denne samlingen ble startet i 1908 og fungerte som et lokalt folkebibliotek i kretsen. Bygdetunet har mottatt en del øvrige samlinger, i tillegg til bøker av lokalhistorisk karakter som er produsert av Drangedal bygdetun.
Det meste av tekstiler samlet på bygdetunet er klær etter kvinner. En grunn til dette, er at mye av det arbeidstøy mannfolk brukte, ble så slitt at det ble kastet. Det er samlet både arbeidstøy og penklær med sko fra perioden 1700- og 1800-tallet.
På Drangedal bygdetun finner du enkle husmannsplasser og mer herskapelige bygninger, som viser hva slags omgivelser ulike mennesker fra ulike posisjoner i samfunnet og til ulike tider levde i. I tillegg til bygninger har vi møbler og pyntegjenstander, leker, kjøkkenutstyr og husholdningsartikler med mer, som illustrerer noe av dette.
Drangedal er en typisk skogkommune. Derfor ble Drangedal bygdetun rundt etablering av bygdetunet av Telemark fylkeskommune gitt et spesielt ansvar for å ta vare på og formidle historie og kulturminner knyttet til skogbruk. Gjennom tilgang til mye skog, har det vært omfattende drift i skogene her. Det er naturlig at Drangedal bygdetun derfor har samlet mange gjenstander som har vært i bruk i arbeid i skogen. Her finnes utstyr benyttet både før og etter mekaniseringen av skogdriften rundt 1950.
Vi har over tid samlet på en mengde produkter innenfor kategoriene tradisjonskunst og håndverk og som har blitt produsert rundt om i husa og på gårdene i Drangedal. Dette er ulike former for husflid som veving, strikking, søm, treskjæring og smikunst, i tillegg til rosemaling og bunadssøm. Det som ble produsert ble enten benyttet til eget bruk, solgt eller byttet i andre varer.
I Myrabygningen er det montert et skolerom slik den kan ha sett ut rundt år 1900. Mye av interiøret og skolemateriellet er hentet fra Jysereid skole.
I vår samling vil du finne følgende:
*1 Buss. Denne er bygget over et Volvo chassis (1960 modell), av Bjørges karosserifabrikk. Bussen ble benyttet til personstransport og gods, herunder frakting av melk (populært kalt mjælkeruta)
*1 TT-Ford (1922 modell)
*1 Ferguson Gråtass med halvbelter
*2 båter, hhv. 1 soppepram (denne samlet og slepte tømmer) og 1 motorisert slepebåt for sleping av tømmer
*Sleder og kjelker
*Karjol og triller
*Legekontor tidligere tilhørende distriktslege Karl Grova. Grova drev praksis i Drangedal i 2 perioder, hhv. under 2. verdenskrig og fra 1965 til 1975.
*Tannlegekontor etter tannlege Oddlaug Larsen. Larsen var tannlege i Drangedal på 1950-tallet.
Disse kontorene er utstilt i vårt utstillingsbygg Nystue.
*Prestekontor etter prost Aasulv Lande. Lande var prost i Bamble, prest i Drangedal fra 1950-tallet frem til 1963.
*Bankkontor med gjenstander fra 1800-tallet (Drangedals første bank; såkornsbank), frem til samlingens nyeste gjenstand, en datamaskin kjøpt inn av Drangedal sparebank i 1987 (benyttet til ut på 1990-tallet)
*Ligningskontor benyttet på 1960-tallet.